Kategorier
Athen og Attika Historisk

Athen utropt til ny gresk hovedstad 18. september 1834

Etter den greske uavhengighetskrigen og etableringen av det greske kongedømmet, ble Athen valgt til ny hovedstad etter Nafplion. Dette skjedde den 18. september 1834. På den tiden var Athen en by av beskjeden størrelse, bygget rundt foten av Akropolis, med bare 6000 innbyggere.

 

athens-old-times-1834

Kategorier
Gresk mat Historisk

Hellas’ 10 mest historiske restauranter

Vil du spise ekte gresk mat, med tradisjonell, gresk atmosfære? Da kan du prøve en av disse restaurantene/tavernaene:

Greece’s 10 Most Historical Restaurants

 

Kategorier
Historisk Landskap

Delfi: Apollon Pythios-helligdommen

Delfi I

 

Apollon-helligdommen i Delfi i Delphi ligger vakkert til i fjellsiden opp mot Parnassos-fjellet, ca. 550 meter over havet. Dette var en panhellensk helligdom i Antikke, det vil si at man valfartet hit fra hele den greske verden, fra Sør-Frankrike til Svartehavet. Franske arkeologer startet utgravningene i Delfi i 1892. Her sees en plan over området:

 

scan0197

 

Noen av de viktigste bygningene somkan sees på skissen: Sikyonernes skatthus (121), Sifniernes skatthus (122), Thebanernes skatthus (124), Athenernes skatthus (223), Korintiernes skatthus (308), Korkyreernes skatthus (302), Apollon-templet (422), Athenernes stoa (313), Attalos’ base (317), Teatret: Scene (539), Orkester (538), Koilon (512).

 

Delfi A

Athenernes skatthus til høyre i bildet. En gruppe studenter fra Norge blir guidet av arkeolog Michael Wedde 5. februar 2016.

Delfi B

 

Delfi C

 

Delfi D

 

Delfi E

 

Delfi F

 

Delfi G

Studentene på bildet deltar på emnet ANT2222 som tilbys av Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk ved Universitetet i Oslo, i samarbeid med Det norske institutt i Athen.  Emnet er åpent for studenter fra universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, og kan inngå i et større antall bachelor-programmer.

 

Delfi H

Apollon-templet. 

 

 

 

Delfi J

Teatret hadde plass til ca. 5.000 tilskuere/tilhørere. Under de pythiske lekene, som ble holdt hvert 4. år fra 582 f.Kr., ble det arrangert konkurranser i sang og musikk, og etter hvert også idrettskonkurranser. Nest etter lekene i Olympia, var de pythiske lekene de mest prestisjefylte panhellenske lekene.

 

Delfi L

De pythiske lekene feirer at Apollon tok livet av dragen Pytho. Vinnerne ble belønnet med en laurbærkrans.

Delfi O

 

Delfi Q

Friidrettsøvelsene under de pythiske lekene ble avholdt på denne stadion, som ligger på et platå ovenfor teatret.

Delfi R

 

Delfi S

 

Se også: Katter i Delfi

Les om Delfi på det greske kulturministeriets nettsider her: History

Åpningstider, billettpriser m.m. her: Information