Kategorier
Gresk mat Meze - greske småretter

Taramosalata – gresk dip av røkt fiskerogn

Taramosalata er en av de deilige smårettene – “mezé” – som kommer på bordet når man sitter ved sjøen på en gresk strandtaverna og nyter et glass ouzo med is eller en iskald hvitvin… Det er også en selvsagt del av kostholdet i den 40 dager lange fasteperioden før påske. Fastetiden innledes med “kathari deftera” – renmandag/askemandag, som er en helligdag i Hellas og markerer overgangen fra karnevalstid til faste. Den dagen går grekerne mann av huse for å sende opp drager og nyte dagen ute i det fri. Taramosalata dukker også ofte opp på de bugnende buffetene med kalde og varme retter som grekerne stiller opp med ved festlige anledninger. Det er ikke vanskelig å lage taramosalata selv, men den blir naturligvis ekstra god hvis man har tilgang på førsteklasses gresk olivenolje, friske og saftige sitroner, og god tarama. Og hva er så tarama? Jo, det er røkt fiskerogn, og den kommer gjerne fra Norge!

 

Ingredienser

6 skiver hvitt brød uten skorpe, gjerne 1-2 dager gammelt

Ca. 150 gram tarama (røkt fiskerogn)

1 liten løk (2-3 ss revet eller finhakket rødløk)

Saften av ½ sitron (smak deg frem til ønsket surhetsgrad)

Ca. 1 dl. ekstra jomfruelig gresk olivenolje (kaldpresset)

 

Fremgangsmåte

Fukt brødet forsiktig med vann, og klem ut overflødig væske.

Skrell og rens løken, og del den i store biter.

Finhakk eller riv løken, eller kjør den noen sekunder i food processor. Tilsett det fuktige brødet i små biter, tarama og sitronsaft, og kjør food processoren mens du tilsetter olivenolje som en tynn stråle. Hvis “kremen” er for fast, og du ikke ønsker den for fet, kan du eventuelt tilsette noen teskjeer vann. Kjør mikseren til taramosalataen har en fløyelsaktig, kremet konsistens.

Ta retten over på en skål eller bolle, og pynt gjerne med sorte oliven eller vårløk.

Server taramosalata som en forrett, eller som en del av et mezé-bord, med godt, ferskt brød til, og gjerne råkost.

Καλή όρεξη!

Kategorier
Athen og Attika Gresk mat Hjem

Når det gjelder nytelse: Okeanis – Ωκεανίδα Cafe-Restaurant, Vouliagmeni

En restaurant og kafé jeg har oppsøkt fra tid til annen helt siden jeg flyttet til Hellas midt på 80-tallet, er Okeanis – Ωκεανίδα i Vouliagmeni. Tidligere pleide vi å dra dit for å drikke kaffe og spise is. De senere årene har vi drukket vin eller ouzo og spist salat og sjømat-tallerken eller ost og spekemat. De har mye godt å by på, og førsteklasses service. Men det beste av alt er beliggenheten: Restauranten ligger i Vouliagmeni-viken, med utsikt over strand, hav og nydelig natur, samt ett av Hellas’ mest fasjonable boligområder. Det finnes mange hyggelige hoteller i nærheten, så skal du ha en uke eller en langhelg ved Athens Riviera, er det mye å velge i, i ulike prisklasser. Selv bor vi bare noen kilometer unna, men oppsøker strender og spisesteder i området når vi vil nyte litt luksus.

Her er facebooksiden til Okeanis – Ωκεανίδα.

Adresse og telefon: 1 Apollonos, Vouliagmeni 166 71, Greece. +30 210-896-1133

Okeanis Vouliagmeni by night, 29.08.2016
Bildet ble tatt under vårt siste besøk på Okeanis, en kveld i slutten av august 2016.
Okeanis, sjømat-tallerken 29.08.16
Sjømat-tallerken (poikilia thalassinon). Vi bestilte i tillegg en salat med ruccola og parmesan. Vi klarte ikke å spise opp alt. Det hadde vært nok mat til 4 personer. Vi drakk ouzo til, og regningen kom på 57 euro (2 personer).
Kategorier
Gresk mat Historisk

Hellas’ 10 mest historiske restauranter

Vil du spise ekte gresk mat, med tradisjonell, gresk atmosfære? Da kan du prøve en av disse restaurantene/tavernaene:

Greece’s 10 Most Historical Restaurants

 

Kategorier
Hjem Hovedretter Meze - greske småretter

Spanakotyropitta me avga – klassisk gresk spinat- og ostepai med egg

IMG_5572

 

Denne deilige spinat- og ostepaien er slik min svigermor lagde den. Jeg fant oppskriften i Sofia Skouras kokebok fra 1972. Denne retten er ikke laget i en håndvending, men er vel verdt innsatsen!

Ingredienser:
1 ¼ kg frisk spinat
1,25 dl olivenolje eller smør eller fitini (til steking)
125 gr smør eller fitini (herdet vegetabilsk olje) (til smøring av fillo-flakene)
1 ¼ dl hakket/finklippet persille
1 ¼ dl hakket/finklippet dill
1 ¼ dl hakket vårløk
1 stor eller to mindre løk (hakket)
250 gr feta-ost
12 tynne flak fillo-deig
1 ¼ dl konsentrert vikingmelk/NOUNOU
4-5 egg
Salt, pepper

Fremgangsmåte:
Vask spinaten i flere vann, og rens den grundig. La den renne av seg, eller bruk salatsentrifuge. Skjær den in små biter, eller hakk den i food processor, litt om gangen. Legg spinaten i en bolle og dryss på salt. Bland/vend den med saltet.
Rens og hakk løken, vårløken, persillen og dillen.
Ta spinaten, litt om gangen, mellom hendene, og klem ut overflødig vann.

Ta løken sammen med oljen (eller smøret) i en panne eller gryte (jeg bruker jerngryte til dette) og stek lett (løken skal ikke bli brun). Tilsett vårløken, og etterhvert den finhakkete ”oppvridde” spinaten. Rør godt mens alt steker lett. Tilsett dill, persille, salt og pepper, legg lokk på gryten og la alt koke til mesteparten av vannet har fordampet. Rør av og til.

Fjern fra varmen og hell grønnsakmassen over i en bolle, og rør inn kald vikingmelk. La grønnsakblandingen avkjøles mens du visper eggene lett sammen i en annen bolle. Smuldre fetaosten (kna den med en gaffel) til små biter, og bland den sammen med eggene. Bland egg og ost sammen med spinaten når den er avkjølt.

Smelt resten av smøret/fitinien. Smør langpannen. Bre 6-8 fillo-flak utover langpannen, pensle med smeltet smør/fitini mellom hvert lag. Hell fyllet i langpannen og fordel det jevnt oppå filloflakene. Brett kantene av fillogdeigen over fyllet. Bre så 6-8 fillo-flak over fyllet, og pensle mellom hvert flak. Klipp bort overflødig fillodeig langs kantene, og smør godt på toppen. Skjær forsiktig med en skarp kniv i passende firkanter. Det er ikke nødvendig å skjære helt igjennom, det er nok å ”antyde” oppdelingen.

Stek paien lavt i forvarmet ovn (200 grader) i 30-45 minutter. Hvis paien begynner å bli mørk på toppen før den er ferdig stekt, er det lurt å slå av overvarmen de siste minuttene av steketiden. Ta paien ut av ovnen og la det avkjøles til lunken (ca. ½ time) før den skjæres i porsjonsstykker og serveres.

PS: Jeg lærte av svigermor at slike paier skal skjæres på en bestemt måte: Skjær parallelle linjer den ene veien. Den andre veien skjære ett stykke om gangen, slik at tverrlinjene ikke blir ”gjennomgående”. Se bildet. På denne måten blir det lettere å få stykkene hele ut av formen uten at spinaten tyter ut.

Kali orexi!

IMG_5569

Kategorier
Søte fristelser

Diamantisens gulrot-muffins

P1090683
2 egg
2 dl sukker
2 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 dl matolje (olivenolje, maisolje eller solsikkeolje)
3 dl fint revne gulrøtter

Ovnen forvarmes til 175 grader. Visp egg og sukker til eggedosis. Visp inn det tørre og oljen. Rør til slutt inn de revne gulrøttøne med en skje. Fordel røren i 24 muffins-former. Stekes midt i ovnen i 25 minutter.

Glasur:
100 gram smøreost (f.eks. Philadelphia), romtemperert
60 gram mykt smør (usaltet)
4 dl melis
2 ts vaniljesukker

Røres sammen og fordeles på de avkjølte muffinsene. Pynt med revet gulrot eller kakepynt (f.eks. sølvkuler).
 

IMG_4771

 

P1090681

 

P1090682

 

P1090683 - Copy

Kategorier
Gresk mat Kreta

Kortreist og økologisk mat i fjellandsbyen

IMG_4106

 

Nesten all maten vi spiser i fjellandsbyen er produsert på Kreta. Vi holder oss gjerne til lokal ost, lokalt kjøtt, fersk fisk fra Sør-Kreta-havet (Libya-havet), sesongens frukt og grønnsaker, lokal honning, og urter vi sanker selv.

Ofte får vi nylagte egg fra frittgående, lykkelige landsbyhøner, hjemmelaget vin og selvdyrkete grønnsaker av naboene i landsbyen.

 

IMG_4094

De små, velsmakende Kreta-agurkene er ekstra gode om sommeren. Her har jeg skåret dem i staver, presset litt frisk sitron over, og drysset over grovt havsalt. Sitronen er plukket i landsbyen, og havsaltet har vi sanket i jettegryter ved Karoumes-stranden. Salamisnabb fra Creta Farms.

IMG_4102

Potetene fikk vi av en nabo i landsbyen, han hadde akkurat trukket dem opp av jorden. De er stekt i vår egenprioduserte olivenolje fra Lagada-landsbyen. Etter steking har de ligget på et kjøkkenpapir så overflødig olje fikk renne av, før jeg drysset grovt havsalt og tørket oregano på. Oreganoen er selvplukket på vårens fjell- og ravineturer.

Dakos – ντάκος – er en kretisk spesialitet bestående av kretiske skonrokker – παξιμάδια, friske tomater skåret i små biter, feta-ost, olivenolje, oregano og oliven.

IMG_4118

Her ligger grovt havsalt til tørk i solen, etter å ha blitt båret hjem gjennom Chochlakies-ravinen.

oregano1

oregano2

Oregano, plukket i heiene rundt fjellandsbyen, eller i De dødes dal, henger til tørk ved hytteveggen.

IMG_4104

Matbloggtoppen

Kategorier
Gresk mat Santorini

Gastronomiske toppturer på Santorini

IMG_7880

Santorini, vulkanøya i øygruppen Kykladene, bør nytes med alle sansene. Maten er naturligvis en viktigere del av ferien for oss godt voksne turister enn for de helt unge. Jeg husker de første gangene jeg besøkte de greske øyer, sammen med en venninnegjeng, og vi stort sett levde av is, vannmeloner, pistasjenøtter og gresk salat uten (!) olje…

Hvis du virkelig ønsker spesielle matopplevelser, bør du spørre fastboende grekere om hvor de selv ville gått for å spise et bedre måltid. Det gjorde vi – og innehaveren på hotellet vi bodde på tok fram kart og penn og merket av de beste spisestedene på øya…

I Firá, rett opp fra den gamle havnen, nøt vi et fantastisk måltid akkompagnert av den vakreste solnedgang som tenkes kan.

IMG_7882

 

IMG_7884

 

P1040048

 

IMG_7906

 

P1040082
Nær Akrotiri spiste vi hummer med pasta – astakó me makarónia med utsikt til havet og vulkanen. Min favoritt blant alle de deilige måltidene vi fikk servert i løpet av en uke…

IMG_8244

 

IMG_8245

 

2012-08-30 17.05.23

 

P1040256
Hvis det beste du vet er et digert stykke kjøtt, grillet etter alle kunstens regler, med klassisk gresk tilbehør som stekte poteter, gresk salat og tzatziki, bør du besøke Kreteren – O Kritikós. Kreteren kommer altså fra Kreta, og det gjør samtlige råvarer han bruker også.

IMG_8108
På Kamari Beach kan du få en lunsjopplevelse av de sjeldne på Irini’s Restaurant. Om kveldene vil du se Irini sitte på trammen og rense hvitløk og forberede neste dags måltider. Jeg spurte henne hvordan man legger ned kapers og kapersblad på glass, og fikk oppskrift og grundig forklaring. Og er du riktig heldig, synger Irini ved bordene til glede for gjestene.

IMG_7964

 

IMG_7969

 

IMG_7970

 

IMG_7976

 

IMG_7977

 

IMG_7972

Kategorier
Søte fristelser

Rizógalo

En god gresk dessert, et mellommåltid, lettvint kveldsmat…redningen når man har lyst på noe søtt. En gledelig overraskelse til barna som kommer sultne hjem og det er lenge til middag. Her skal jeg dele min greske svigermors velprøvde oppskrift på rizógalo:

1 liter melk (gjerne ½ liter Nounou/vikingmelk og ½ liter vann)
2,5 dl grøtris (glassé-ris hvis du er i Hellas)
5 dl vann
1,5 dl sukker
2 bs maismel/corn flour
2 ts vaniljesukker (eller to “fingerbøl” vanilje hvis du er i Hellas)

Kok risen i 10 minutter i vannet. Tilsett melken og rør godt. La koke på svak varme til risen er mør (15-20 minutter). Tilsett sukkeret. Rør maismelet ut i litt vann og tilsett det og vaniljepulveret. Gi rizógaloen et nytt oppkok mens du rører godt. Ta kjelen av varmen, og øs opp i små skåler. Avkjøl og dryss litt kanel på toppen. Oppbevares i kjøleskap. Καλή όρεξη!

 

IMG_2773

Matbloggtoppen

Kategorier
Søte fristelser

Stellas formkake med yoghurt

Denne formkaken pleide min svigermor å lage. Den er veldig god, litt syrlig i smaken, og holder seg godt. Det er en sånn kake man skjærer seg et stykke av til morgenkaffen, og ett til til ettermiddagskaffen… Denne porsjonen passer til en ganske stor rund form, eller to små brødformer.

Ingredienser:
1 ½ tekopp = 3 ¼ dl sukker
1 tekopp = 2,5 dl smør eller margarin (romtemperert)
3 tekopper = 7,5 dl hvetemel
5 egg
1 beger/200 g yoghurt (gjerne gresk matyoghurt)
3 strøkne ts bakepulver
Revet skall av 1 sitron (ca. 2 ts)

Tilberedning:
Sikt melet og bland det med bakepulver og revet sitronskall.
Rør smør og sukker i ca. 5 minutter.
Tilsett yoghurten og bland godt. Tilsett eggeplommene og visp dem inn.
Visp eggehvitene stive. Tilsett vekselvis mel og eggehviter til alt er blandet.
Ha deigen i smurt og melet kakeform.
Sett formen på rist på nederste rille i ovnen, som er forvarmet til 170-180 grader. Stekes i ca. 1 time. Følg med om kaken blir mørk på toppen, og legg eventuelt noe over de siste 20 minuttene (Jeg bruker bunnen av en kakeform til dette.) Sjekk med en trepinne om kaken er gjennomstekt. Avkjøl på rist. Snu kaken, og dryss litt melis over (gjennom en tesil) når den er kjølnet.

2

 

3

 

4

 

5

Matbloggtoppen

Kategorier
Hovedretter

Flyndrefileter på en seng av spinat, feta og tomat

1
I dag fant jeg opp en ny middagsrett. Ihvertfall har jeg aldri laget denne retten før, og heller ikke sett neon oppskrift på det. Jeg hadde bestemt meg for å tilberede noen flyndrefileter jeg hadde i fryseren. Vanligvis steker jeg dem, men i dag fikk jeg lyst til å lage en ovnsrett. Slik gjorde jeg det:
– Drøyt en kilo frisk spinat ble vasket og renset, og deretter dampkokt i en stor kasserolle (under lokk) i noen få minutter med 2-3 cm vann i bunnen.
– Et par hundre gram feta-ost ble moset grovt med en gaffel.
– En stor ildfast form ble smurt med olivenolje (man kan naturligvis bruke smør eller annen olje)
– Halvparten av den lettkokte spinaten ble lagt i bunnen av formen.
– Fetaosten ble fordelt over. Så resten av spinaten.
– Jeg skar et par tomater i skiver og fordelte dem over spinaten.
– Et dryss med salt- og pepperkvernen.
– Flyndrefiletene ble skåret i porsjonsstykker og saltet og pepret på begge sider, og lagt oppå tomatene.
– En halv sitron ble presset over fisken. En runde til med salt- og pepperkvern.
– Formen ble satt på rist på nederste rille i forvarmet ovn (210 grader) og stekt til fisken var gjennomstekt og litt gyllen.
– Som tilbehør serverte jeg kokte poteter, smeltet smør, finraspet gulrot og gastromat.
6 personer fra 14 til 93 år ble gode og mette.

2

 

3

 

4

 

5

 

6

Matbloggtoppen