Perfekte melomakarona har sprø overflate men skal være saftige inni, og anses å være tradisjonell gresk julebakst for viderekomne!
Ingredienser til kakene:
4 dl presset appelsin/appelsinjuice
530 gr. solsikkeolje
1200 gram hvetemel
30 gr. melis
½ ts. natron
¼ ts. kanel
1/6 ts. malt nellik
50 gr. smør, smeltet
Revet skall av 1 appelsin
Hakkede valnøtter
Ingredienser til sirup/lake:
500 gr. vann
700 gr. sukker
1 appelsin skåret i to
2 kanelstenger
100 gr. flytende gresk honning
Fremgangsmåte:
Sirup/lake: Ha vann, sukker, appelsin og kanelbark i en kjele. Sett kjelen over varmen, og la det koke i 1 minutt, ta kjelen av varmen. Hell i honning, rør ut og avkjøl.
Kakene: Smeltet smør, solsikkeolje og appelsinjuice has i en dyp bolle. Tilsett siktet melis sammen med natron, kanel og nellik. Bland forsiktig for hånd, og tilsett melet. Fortsett omrøring forsiktig for hånd fra midten og utover, slik at ingrediensene såvidt blandes, men uten at deigen i blir seig. Form deigen til små ovale melomakarona. Lag et rutemønster på den ene siden av kaken ved å trykke den lett mot en rist.
Legg kakene på bakepapir på en stekeplate og stek i forvarmet ovn ved 180oC i ca 30 minutter til du får en mørk gyllen farge. Så snart de kommer ut av ovnen puttes de varme i den kalde sirupen/laken og vendes med en skje i ca. 1 minutt. Ta dem ut og la dem renne av seg på en rist med kjøkkenpapir under.
Noen valnøttkjerner finhakkes. Hell litt tyntflytende gresk honning over kakene, og dryss med hakkete valnøtter.
Ingredienser:
600 gr. godt smør
250 gr. mandel
½ ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
220 gr. melis
50 ml svart rom
1,2 kilo hvetemel
Melis til å rulle de ferdige kakene i.
Fremgangsmåte:
Mandlene bakes i ovnen på 160 grader til de får gyllen farge, og legges på et matpapir/bakepapir. Deretter hakkes de grovt.
Visp smør og melis i mikser på høy hastighet i ca 20 minutter. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker, litt om gangen, inn i smørkremen. Tilsett hakkete mandler, og deretter rom. Fortsett å vispe i ytterligere 10 minutter.
Form runde boller av deigen, ca. 3 cm i diameter, legg bollene på bakepapir på en stekeplate og trykk lett med en finger. Stek i forvarmet ovn ved 170oC i 15-20 minutter.
Ta ut av stekeovnen, og la kakene avkjøles godt på en rist.
Deretter dyppes de i melis. Legg dem på en tallerken ved siden av hverandre, og dryss med melis. Gjenta den samme prosessen mange ganger, til de ser ut som snøballer.
Denne greske måten å tilberede svinekotelettene på er det mange fordeler med: Man slipper å søle ned kjøkkenet med fettsprut fra stekepannen, man sparer strøm og oppvask ved å tilberede potetene sammen med kjøttet, og sist men ikke minst: Det blir så utrolig godt!
Når man har laget en matrett mange ganger, både små og store porsjoner, bruker man ikke vekt eller dl-mål, eller spiseskjeer for den slags skyld. Jeg skal nå prøve å videreformidle denne retten uten mål og vekt, og oppfordrer deg til å prøve deg fram og stole på din egen smak.
Svinekoteletten(e) skylles og tørkes med kjøkkenpapir. Potetene skrelles og skjæres i båter. Legg poteter og svinekoteletter i en langpanne eller et ildfast fat, og hell på så mye god, kaldpresset olivenolje at potetbiter og kjøtt får litt olje på alle sider ved at du vender stykkene lett i pannen/fatet. Jeg bruker olivenolje fra Sitia-distriktet på Øst-Kreta. Press sitron som helles over, og krydre med salt, pepper og oregano. Til porsjonen som er avbildet brukte jeg ½ sitron til kjøttet og ½ sitron til potetene.
I forvarmet ovn på 180-200 grader settes langpannen , eller ildfast fat på rist, på nederste rille. Stekes ca. 40 minutter, men etter halv tid (når man ser at potetene og kjøttet har begynt å få farge), vender man kjøttstykkene og potetbåtene.
Serveres med en grønn eller gresk salat, eller hva man foretrekker og har for hånden av grønnsaker: Broccoli, erter, bønner, eller som her: ostegratinert blomkål.
Kali oreksi! Velbekomme!