Kategorier
Fauna Landskap

Katter i Delfi

 

 

Alle som har vært i Hellas vet at det finnes mange katter der, men jeg har ikke lykkes i å ta rede på hvor mange det dreier seg om. De er imidlertid yndete fotoobjekter, og det selges store mengder kalendere med ”Greek cats” til turister hvert år.

 

Katt i Delfi

 

Katten i historien, mytologien og overtroen

Katten later ikke til å ha hatt en like sentral plass i gresk historie og mytologi som i den egyptiske kulturen, eller for den saks skyld norrøn mytologi.

I Antikkens Hellas ble katten primært betraktet som en utmerket musefanger. Går man litt lenger tilbake i historien, til den minoiske kulturen, finner man imidlertid slangegudinnen fra det minoiske palasset Knossos på Kreta (ca. 1600 f.Kr.) som har en katt sittende på hodet. (foto fra wikipedia)

 

 

I det gamle Egypt var katten et hellig dyr. En av egypernes gudinner, kjærlighetsgudinnen Bast, ble avbildet enten som en katt eller som en kvinne med kattehode.

Ifølge norrøn mytologi er kattene direkte etterkommere etter trollkattene. Den norrøne gudinnen Frøya hadde en vogn som ble trukket av to katter når hun var ute og reiste.

I gresk mytologi mente man at månegudinnen Artemis var kattenes beskytterinne. Hun hadde katter i sitt følge, og kunne også omskape seg til en katt.

Mens katten i førkristen tid ble oppfattet som et hellig dyr av nordboere og egyptere, ble den av grekere og romere ansett å tilhøre mørkets makter, og man mente den sto i ledtog med ondskap og trolldom.

I middelalderens Europa ble katter satt i forbindelse med hekser. Man mente at de sorte kattene egentlig var omskapte hekser eller fjernstyrt av hekser.

Den dag i dag er det en del av folketroen i mange land at det betyr ulykke når en sort katt krysser veien foran en.

Kategorier
Hverdag og høytid

28. oktober: Ochi-dagen (Nei-dagen)

 

28. oktober er en av de to dagene i året som feires som gresk nasjonaldag (Den andre er 25. mars). Den historiske bakgrunnen for feiringen av 28. oktober er som følger:

 

Grunnen til at Hellas feirer 28. oktober som nasjonaldag, har å gjøre med følgende hendelse under 2. verdenskrig:
Den italienske diktatoren Benito Mussolini ønsket å opprette et nytt Romerrike, og konkurrerte med Hitler om å okkupere stadig nye landområder. Italienerne hadde okkupert Albania i 1939, og da Hitler okkuperte Romania, ville Mussolini vise styrke ved å innlemme Hellas i sitt rike. Mussolini henvendte seg til den greske statsminister og general Ioannis Metaxas, og stilte ultimatum om at italienske styrker måtte få fritt leide gjennom Hellas, hvis ikke ville han gå til krig. Det sies at Metaxas svarte Mussolini med ett ord: Ochi (Nei).

Italia invaderte Hellas samme dag, og Hellas var dermed med i 2. verdenskrig. Grekerne klarte imidlertid å drive italienerne tilbake, samt å erobre sørlige deler av Albania, men den 6. april 1941 invaderte Tyskland Hellas.

Den gresk-italienske krig varte fra 28. oktober 1940 til 23. april 1941.

 

 

 

 

 

 

 

Feiring på skolene
Siste skoledag før 28. oktober feires ochi-dagen på skolene, med sketcher og teateroppsetninger, sanger, musikk og taler.

 

 

 

 

 

 

Feiring i gatene
Den 28. oktober om formiddagen arrangeres det minnemarkeringer over hele landet, i hver eneste landsby og i hver bydel. Markeringen består gjerne av taler og kransnedleggelse, med påfølgende barnetog/folketog, med deltagelse av skoler, krigsveteraner, idrettslag, speidere osv. Et korps fører gjerne an i toget.28. oktober er offisiell flaggdag og helligdag i Hellas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du er interessert i nyere gresk historie, anbefaler jeg deg å lese ”A Concise History of Greece” av Richard Clogg.

 

Du kan også lære mye histiorie fra den aktuelle perioden ved å lese Kaptein Corellis mandolin av Louis De Bernières, Klokken i Makedonia av Knud H. Thomsen eller Øya av Victoria Hislop.

Kategorier
Gresk mat

Ut mot havet! Ouzo & mezé

 

 

 

Kategorier
Hovedretter

Auberginer med ris – fra Kreta

 

Ingredienser:

3/4 kg auberginer

2,5 dl olivenolje

1 løk

1 boks tomater i biter (400 g)

200 g langkornet ris

Salt, pepper

 

 

 

Tilberedning:

Auberginene vaskes, men skrelles ikke.  Skjær dem i terninger.

Varm  1,5 dl olje i en jernpanne eller jerngryte.  Stek aubergin-terningene i oljen på sterk varme.

Legg de stekte auberginterningene til side.

Løken skrelles og finhakkes.  1 dl olje varmes i panne/gryte på middels varme.  Stek løken under omøring, den må ikke bli brent.  Tilsett 1 boks tomat + 2 bokser vann (mål opp vann i tomatboksen).  Kok opp, og tilsett risen.  Kok under lokk i 10 minutter.

Tilsett de stekte auberginterningene, bland forsiktig, tilsett salt og pepper.  Kok under lokk ytterligere 7-8 minutter.  Smak til med mer salt og pepper om ønskelig.

 

Serveres som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt, eller som selvstendig rett med brød og fetaost.

 

 

 

 

Matbloggtoppen

Kategorier
Flora

Nattblomst – Νυχτολούλουδο

 

 

På fløyelsmyke sensommerkvelder springer nattblomsten ut og fortryller oss med sin mystiske og forføreriske duft. I hagen har jeg en stor busk, eller et lite tre.

 

Kategorier
Hjem Santorini

Vakre kirker på Santorini

Santorini er overstrødd med vakre kirker. Totalt er det mer enn 250 kirker på vulkanøya som tilhører øygruppen Kykladene i Egeerhavet. Her er noen av kirkene jeg lot meg fascinere av da jeg besøkte Santorini i slutten av august i år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan du lese mer om:

Kirker på Santorini

Kirker på Santorini, helgener og religiøse feiringer

Bryllup på Santorini

Ting å gjøre på Santorini

 

Kategorier
Flora Hverdag og høytid

Markedsdag – sensommer

 

Noe av det beste med å bo i Hellas er tilgangen på kortreiste, friske råvarer året rundt! Dette gjelder ikke minst frukt og grønnsaker. Hver landsby og hver bydel har sin faste markedsdag, da en gate stenges for biltrafikk hele formiddagen, og boder settes opp ved morgengry.

Her er noen inntrykk fra den siste torsdagsmorgenen i september, fra mitt lokale marked i Voula, et par mil sør for Athen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan du lese mer om det greske folkemarkedet – laiki agora / λαϊκή αγορά