Kategorier
Athen og Attika Flora

Anemoner på vintergrønn bunn

Anemone15
Hvis du har besøkt Hellas bare i juli/august tror du kanskje at bunnvegetasjonen i landet kun består av tørre strå og tistler. Hvis du i det hele tatt har beveget deg bort fra strandkanten, hotellet og bassengbaren, da…

Mens alpefioler og krokus dekker åssidene i oktober-november, tar de mangefargede anemonene over i skogbunnen og olivenlundene fra desember til mai, med høysesong i januar-mars.

På engelsk kalles anemone også ”windflower”. Ordet ”anemone” er gresk, og betyr ”vindens datter” (ánemos = «vind» + hunkjønn patronomisk suffiks –ōnē)

Bildene i dette innlegget er tatt delvis på Kreta og delvis i Voula og Vari et par mil sørøst for Athen. Midt på vinteren.

 

Anemone14

 

Anemone13

 

Anemone12

 

Anemone11

 

Anemone10

 

Anemone9

 

Anemone8

 

Anemone7

 

Anemone6

 

Anemone5

 

Anemone4

 

Anemone3

 

Anemone2

 

Anemone1

Kategorier
Hovedretter

Fakes – gresk linsesuppe

 

 

Ingredienser:
500 gram små, brune eller grønne linser (kan gjerne legges i bløt i kaldt vann et par timer, men det er ikke nødvendig)
2 hele løk (skrelles)
2-4 fedd hvitløk (skrelles)
2-3 ss vineddik
1 boks tomater
½ dl god, gresk olivenolje
Noen laurbærblad, friske eller tørkede
1 ss sukker
2 buljongterninger
1 ½ liter kokende vann
Havsalt og pepper

Tilberedning:
Kok opp vannet i en vannkoker eller kaserolle.
Legg løk og hvitløk i en romslig gryte. 1 boks tomat i biter has i. Tilsett olivenolje, vineddik, laurbærblad, buljongterninger og litt havsalt og pepper. Hell på det kokende vannet og kok opp. Hell bløtevannet av linsene, eller ha tørre linser i en sil og skyll dem under springen, og ha linsene i gryten. Rør sammen alle ingrediensene med en tresleiv og kok opp. Suppen skal så småkoke i ca. en time. Ta eventuelt av lokket på slutten av koketiden for at suppen ikke skal bli for tynn. Fisk hvitløksfeddene opp av suppen, mos/press dem, og legg dem tilbake i suppen. Laurbærbladene og løken plukkes ut og kastes. Smak til med havsalt og pepper, eventuelt litt mer sukker.

Fakes/linsesuppe serveres varm, og godt tilbehør er brød/rundstykker/hvitløksbrød,sorte eller grønne oliven, feta-ost, salt ansjos, råkost/knaskegrønnsaker (gulrøtter, reddiker, vårløk, paprika, agurk, romanosalat, tomat, rå kål…) Til denne retten drikkes vann.

 

fakes2

 

fakes3

 

fakes4

 

fakes5

Matbloggtoppen

Kategorier
Hovedretter

Pastitsio! En herlig rett med et herlig navn.

Pastitsio er den greske varianten av lasagne. En himmelsk god pastarett, spør du meg… Min er litt mindre fet og litt kraftigere i smaken enn de andre variantene jeg har smakt. Jeg liker at maten gir tyggemotstand, lukter godt og har interessante smaker.
Pastitsio er en ovnsrett som består av rørpasta (hul spaghetti), kjøtt/tomatsaus, hvit saus og ost. Oppskriften nedenfor passer til en stor langpanne med høye kanter.

Ingredienser:
1 kg rørpasta (sugerør-spaghetti)

2-3 løk (gjerne rødløk)
2 fedd hvitløk
1 dl god gresk olivenolje
Litt tørket oregano
500-600 gram karbonadedeig eller kjøttdeig av okse
2 bokser á 400 g hermetiske tomater i biter
2-3 ss tomatpuré
Havsalt, et lite dryss chilipepper, 1-2 ts sukker

1 liter helmelk
50 g hvetemel
60 g smør/margarin
1 buljongterning
Et dryss revet muskatnøtt
2 egg

Revet eller finhakket ost, helst Graviera fra Kreta eller Naxos.

Tilberedning:

Kok 500 g (1 pk) pasta i rikelig vann og litt havsalt etter anvisningen på pakken, eller til den er så mør som du liker den. Smør en langpanne/en ildfast form med litt olivenolje. Når du har silt av kokevannet og skylt spaghettien lett med kaldt vann (for at den ikke skal klistre seg sammen), fordeles den i bunnen av langpannen.

Lag kjøttsausen/tomatsausen slik: Løken og hvitløken finhakkes (jeg bruker food processor). Ha løken og hvitløken i en jerngryte eller panne sammen med kald olivenolje og evt. litt oregano (ca. 1 dl). Varm opp, og la det surre litt men ikke brunes. Tilsett karbonadedeigen/kjøttdeigen og stek videre mens du rører med en stekespade/gaffel av tre. Når kjøttet er gjennomstekt men ikke brunet tilsettes de hermetiske tomatene. Rør tomatpuréen ut i et par dl vann, og tilsett også dette. Stek/kok videre uten lokk, rør ganske ofte og pass på at det ikke fester seg til bunnen. Når kjøttsausen har fått en passe fast konsistens (ikke for våt) tilsettes et lite dryss chilipepper (kan evt. erstattes med sort pepper) og 1-2 ts sukker. Smak til med havsalt. Fordel kjøttsausen over spaghettien i langpannen.

Kok resten av spaghettien (Dette kan naturligvis gjøres samtidig med tilberedningen av kjøttsausen), som beskrevet ovenfor. Fordel spaghettien oppå kjøttsausen.

Lag hvit saus ”bechamel” slik: 1 liter melk varmes nesten til kokepunktet i en separat kjele. I en annen kjele smeltes 16 g smør. Tilsett 50 gram mel, og stek dette noen minutter på middels sterk varme mens du rører kontinuerlig. Tilsett minst halvparten av den varme melken og rør/visp fort og kraftig slik at sausen ikke klumper seg eller svir seg fast i bunnen. Rør inn resten av den varme melken og kok opp. Rør inn 1 buljongterning. Smak til med reven muskatnøtt. Ta sausen av kokeplaten. Knekk to egg i en bolle og visp dem godt sammen med en gaffel. Tilsett eggene i sausen og rør godt.

Fordel bechamel-sausen over det øverste spaghetti-laget. Dryss på rikelig med revet ost.

Sett formen på nederste rille i stekeovnen som er forvarmet til 180 grader.
Når pastitsioen er gyllen på toppen og lukter godt (ca. 20 minutter?), er den ferdig. La den stå og hvile en stund. Skjær den opp i firkantete porsjonsstykker.

Til denne retten passer det godt med en god grønn salat, for eksempel av romano-salat, ruccola, vårløk og dill, med litt kaldpresset olivenolje, vineddik eller balsamico og et dryss av havsalt.

 

IMG_0853

 

IMG_0854

 

IMG_0855

 

IMG_0856

 

IMG_0857

Matbloggtoppen

Kategorier
Hovedretter

Spinatris – Spanakórizo Σπανακόρυζο

E

Dette er en sunn, kjøttfri og velsmakende matrett som er lett å lage, og som gjerne kan tilberedes dagen før den skal spises…
Hovedingrediensen er spinat. Jeg bruker frisk spinat, som jeg kjøper på markedet. Jeg vil tro det er mulig å få tak i frisk spinat også i Norge, på supermarkeder med velassorterte grønnsakavdelinger, eller i innvandrerbutikker, eller om man har egen grønnsakhage… I verste fall får man ty til frossen spinat, men da må mengden reduseres.

Ingredienser:
1 kilo frisk spinat
1 bunt dill eller persille (finklippet/finhakket)
1 stor eller 2 mindre løk (revet eller finhakket)
1 dl god, gresk olivenolje
1-2 bokser hermetisk tomat i biter, eller ½ kilo friske tomater i små biter.
250 gram ris
Salt, pepper

Vask spinaten godt i kaldt vann, og skjær den opp slik at det ikke finnes lange stilker.
Ha løken og olivenoljen i en stor gryte, og stek løken lett så den blir myk og blank men ikke brun.
Tilsett spinaten og dillen/persillen, og rør mens spinaten ”synker sammen”. Etter 5-6 minutter tilsettes tomatene. La det koke 5-10 minutter til uten lokk. Rør av og til. Bland inn risen og 4-5 dl vann og kok videre under lokk i 15-20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Spinatris serveres varm, lunken eller kald. I Hellas brukes den som hovedrett til lunsj eller middag, og aktuelt tilbehør er FETA-ost og brød.

ABCDF

Matbloggtoppen

Kategorier
Fauna Kreta

Katter og krukker i Karydi – en fjellandsby på Øst-Kreta

IMG_2255

 

IMG_2253

 

IMG_2256

 

IMG_0614

 

IMG_0607

 

IMG_0597

 

IMG_0639

 

IMG_0643

 

P1050748

 

P1050752

 

P1050735

 

P1050638

 

IMG_0721

 

IMG_5069

 

IMG_5067

Kategorier
Flora Kreta

Olivenhøst og oljeproduksjon i Lagada

P1030428
I landsbyen Lagada på Øst-Kreta har vi vår lille olivenlund. Det er trær som har gått i arv gjennom generasjoner. Midtvinters foregår innhøstingen, og produksjonen av kaldpresset olivenolje skjer i landsbyens olivenpresse. Det er godt å være selvforsynt med olivenolje, en grunnpilar i det daglige greske kosthold.
Lagada

IMG_2302

IMG_2297

IMG_2288

IMG_2283

IMG_2278

IMG_2271

IMG_2264

 

DSCN7734

DSCN7731

DSCN7728

DSCN7711 DSCN7708

DSCN7720 DSCN7717

Les mer om greske oliven, oliventrær og olivenoljeproduksjon her:

Kjekke ting du kanskje ikke vet om oliven og olivenolje

Flytende gull redder nyfattige grekere

DSCN7712